Dagverslag 2 (31 maart) – Start dag

dagverslag_start_dag_3

De race of the Classics vloot verlaat de Veerhaven en zet zeil richting Vlissingen. Eindelijk is de dag, waar wij al maanden naartoe werken en de deelnemers naar uitkijken, is aangebroken, de Startdag van de 26e Race of the Classics!
De dag begon al vroeg voor de organisatie met 4 live interviews tussen 7.00 en 9.00 uur voor actualiteitenprogramma ‘Vandaag de dag’ van Nederland 1. Schippers, deelnemers en organisatie deelden hun ervaringen met de Race waardoor een mooi beeld werd geschetst van dit prachtige evenement. Toen alle teams waren ontwaakt, waren alle teams druk bezig met de voorbereidingen showstart.
Om 10.00 uur sprak niemand minder dan oud-zwemkampioene en –politica Erica Terpstra alle deelnemers toe op de kade om ze een geweldige week toe te wensen.

Met een enthousiasmerende en energieke speech wist zij iedereen op te zwepen ,‘YES!’ schalde over de kade en zelfs een ‘wave’ werd door haar in gang gezet.

Rond 12.15 uur voer zij mee op de Zr. Ms. Urania met de Koninklijke Nederlandse Marine om vanaf daar het startschot te lossen. De trossen werden losgegooid en vervolgens presenteerden alle schepen zich met gehesen zeilen langs de Erasmusbrug en de Veerhaven aan het aanschouwende publiek. Met de hoogbouw van de Kop van Zuid op de achtergrond zorgt dit voor een prachtig schouwspel.
De gasten die een stukje mee voeren zijn in Vlaardingen of Maassluis afgezet en vanaf dat moment kon de Rees voor de deelnemers echt beginnen!

Hierna werd richting de Noordzee gevaren en rond 18.00 uur werd het eerste rak ingezet richting Vlissingen. Alle deelnemers kregen voorafgaan aan de start van hun Teamcaptains en bemanning de nodige veiligheids- en zeilinstructies zodat optimaal zeilplezier en veiligheid deze week wordt gegarandeerd. Aanvankelijk was er niet heel veel wind maar zodra alle zeilen waren gehesen en menig schip lekker op zee had gedobberd, stak er toch nog een windje op en kon er via verschillende tussentijdse finish-lijnen naar Vlissingen gezeild worden. Het was zoals altijd weer een prachtig gezicht, van verlichte zeilen en lichtjes van schepen in de verte. Oorspronkelijk was het plan om op dinsdag in de loop van de middag Vlissingen binnen te varen, maar wegens de onverwachte wind kwamen een aantal schepen al rond 4 uur aan in de haven van Vlissingen. Een aantal schepen hebben wel hun eerste volledige nacht op zee gemaakt, aangezien deze hebben geankerd voor de kust.

Momenteel zijn alle schepen binnen in de haven van Vlissingen en genieten alle deelnemers van een eerste geslaagde etappe en het mooie weer! Vanavond zal het eerste feestje plaatsvinden in het centrum van Vlissingen, om deze mooie eerste etappe (ook al begon hij wat rustig) te vieren!

Er zijn nog geen reacties

Voeg jouw reactie toe