De REES geboorte

nieuws

Luc van Laarhoven, de allereerste voorzitter van de Rees vertelt over hoe het allemaal begon.

December 1988, een studentenhuis, een bar, twee studenten en verveling, héél véél verveling. Ik citeer:

“Bier”                   (Wil je iets drinken misschien Dirk-Jan?)
“Ja èhe”              (Ja graag Luc)
“Brouwers, Grolsch, Stella, Brand, Bavarie….”
“Ja èhe”              (Heineken dus)
“Glas”                   (Heb je een glas nodig?)
“Ja èhe”              (Nee dus)
“Roken”              (Wil je een sigaret?)
“Moooooi”         (Ja graag)
“D.J. ..”                (Zeg Dirk-Jan..)
“Huh?”                 (Ja, wat is er Luc?)
“Stappen?”        (Heb je zin om iets te doen vanavond?)
“Waar?”              (Wat had je in gedachten?)
“Ja èhe”              (Weet ik veel, ik dacht dat jij iets wist)
“Ja èhe”              (Nee, geen flauw idee)

….. 24 bier en 25 sigaretten (Camel) later:

“D.J. ..”
“Huh”
“Heb jij die oude schepen wel eens zien liggen op het IJselmeer?”
“Ja èhe”
“Ik ook”
“Moooooi Skitterend”
“Nee zonder dollen. Ik dacht vorig jaar, toen ik een dagje in Marken was, dat het een gaaf idee zou zijn om met van die schepen een wedstrijd over de Noordzee te organiseren met een paar andere opleidingen”
“Waarom heb je dat niet gedaan dan? “
“Verschillende redenen; geen tijd i.v.m. propedeuse, te veel werk alleen, etc. etc. “
“Maar dat kunnen we dan toch dit jaar doen”
“Ja dat bedoel ik. Ik zat namelijk te denken dat je daar best een gigantisch evenement van zou kunnen maken en…”

Eindelijk was de vervelend die al enige weken de sfeer in studentenhuis “Fica di Camella” overheerste doorbroken.

De volgende dag lag het concept voor de ‘Race of the Classics’ op de bar. Een wedstrijd van 4 dagen van Scheveningen naar Harwich en terug op traditionele zeilschepen. Voor de supporters zou er een groot feest bij de finish georganiseerd worden.

De werkwijze zou als volgt zijn: we zouden een optie nemen van twee weken op zes schepen. Gedurende deze twee weken zouden we dan de interesse peilen bij andere opleidingen. Afhankelijk van het aantal reacties werden dan de schepen vastgelegd en kon er met de organisatie begonnen worden.

De volgende stap was echter de uitvoering van het idee. Hier lagen nogal wat problemen. Ooit gehoord van; Schoeners met kruis of ploegankers, Kotters, Galjassen, Botters of Baltic Traders met stagzeilschoener tuigage? En wie financiert zo’n evenement en wie staat er garant voor schade, huur etc.? Wij hadden allebei wel een studiebeurs en wat extra’s uit werkzaamheden maar +/- Dfl 50.000,- hadden we nu niet direct op tafel liggen.

Vastbesloten echter om dit evenement door te zetten en er precies dat van te maken wat we wilden, hebben wij ons toen in de wereld van grootspraak, bluf en af en toe wat kleine leugentjes gestort. Tot onze verbazing bleken wij hier echter grootmeesters in te zijn en “De Rees” werd dan ook een feit. We vonden drie opleidingen (Nijenrode, Economische Bedrijfstechnieken Tilburg en de Hogere Hotelschool Den Haag) bereid om de strijd aan te binden met het team van de Amsterdamse Academie.

In het eerste twee jaar waren de finish en start in Scheveningen. Het slotfeest werd toen al door meer dan 1500 studenten bezocht in de Scheveningse visafslag. Nadat de Hogere Hotelschool echter gediskwalificeerd was wegens het tot zinken brengen van de schoener “Johania Cornelia” is het slotfeest, de PortSide Party, verhuisd naar Amsterdam. Vanaf het tweede jaar van De Rees is het animo voor deelname alleen nog gegroeid. Het grootste probleem voor uitbreiding was het vinden van schepen. De opleidingen stonden in de rij om deel uit te mogen maken van een nieuwe traditie in de studentenwereld, DE RACE OF THE CLASSICS.

Al met al denk ik dat de Race of the Classics zich na 28 jaar een klassieker van formaat genoemd kan worden in de studenten- en zeilwereld. Het idee en concept staan op mijn naam, maar datgene wat de Rees nu is staat op naam van een ieder die zich op welke wijze dan ook in de afgelopen 27 jaar voor de Rees heeft ingezet.

Iedere Rees is een uitdaging voor lichaam en geest en wordt georganiseerd en gestreden met de grootst mogelijke inzet van velen. Zo is het, zo was het en zo zal het altijd blijven….

DE REES LEEFT!

                                                                                                                    

Er zijn nog geen reacties

Voeg jouw reactie toe