De schepen!

Image-1

De Oban is gebouwd in 1905 voor de haringvangst op de Noordzee. Sinds 1984 wordt ze voor de chartervaart op zee gebruikt. De huidige schippers Olaf Broekstra en Jolan Kanters kochten in 2000 het zeilschip en gaven haar de naam Oban. Inspiratie hiervoor waren de namen van hun kinderen Bo en Nanouk, een zeeroversnest in Schotland en een goede fles echte Single Malt Wisky. In april stapt team Wageningen universiteit aan boord van dit 29 meter lange zeilschip.

 

Team Hogeschool Utrecht probeert dit jaar met de Ide Min Engeland te bereiken. De Ide min is met haar 564 m2 zeil en haar slanke stam een dynamisch snel zeilschip. Na een grondige restauratie kwam de Ide Min op 30 april 1993 weer in de vaart. Nu is het schip oceaanwaardig en is het beschikbaar voor veel verschillende soorten zeiltochten. Het schip is 40 meter lang.

 

Door de moderne tuigage is de Pedro Doncker een gemakkelijke zeiler. Daarnaast is het schip 47 meter lang en is het zeiloppervlak 1007 m2. Voorheen was het een solide en ruimgebouwde trawler die onder de zwaarste omstandigheden op zee kon vissen. In 2008 is zij omgebouwd tot barketijn. In april gaat team Nijenrode met de Pedro Doncker de strijd aan.

 

Team Universiteit Utrecht vaart dit jaar op de Twister. De twister is gebouwd in 1902 als visserschip en in 1998 verbouwd tot luxueus zeilschip. Met de moderne tuigage en de prachtige vorm voelt de Twister zich zowel op het IJsselmeer als op de zee of oceaan goed thuis. Het schip heeft een lengte van 36 meter en vaart met een zeiloppervlak van 340 m2.

 

De Zephyr is een tweemastschoener en stamt uit 1931. De naam is afgeleid van Zephyros, een Griekse godennaam en een warme lokale westenwind. Het schip maakt zeilreizen op de Waddenzee, het IJsselmeer en in het buitenland. Haar thuishaven is in Harlingen en met haar lengte van 35 meter is de kleinste van de zes. Team Domstad vaart dit jaar tijdens de Rees op de Zephyr,

 

Team IVA Driebergen vaart dit jaar op het schip met de kenmerkende drie gele masten, de Swaensborgh. Met haar lengte van 47 meter is de driemast topzeilschoener nog net zo indrukwekkend en sierlijk als anno 1907, toen zij in het Duitse havenstadje Moorege onder luid gejuich van de helling gleed. Het schip heeft een lengte van 47 meter en 12 zeilen met in totaal een oppervlak van 535 m2.

 

Welk van deze schepen en teams straks met één van de prijzen naar huis gaat? Volg de 29ste editie van de Race of the Classics via facebook, instagram, rotc.nl of twitter.

Er zijn nog geen reacties

Voeg jouw reactie toe