Weer of geen weer?

132

Een van de meest invloedrijke deelnemers van de 28e editie van de Race of the Classics is zoals elk jaar het weer. Is het weer goed gemutst en met zijn neus in de goede richting, dan kunnen we naar Engeland! Indien het weer geen oversteek wenst zal de vloot geen Britse eilanden aandoen.

De belangrijkste factoren van het weer zijn: wind, temperatuur en neerslag. Het moge duidelijk zijn dat te veel wind niet wenselijk is. Verder moet voor een retourtje Engeland de wind heen èn terug de goede richting uit blazen en met genoeg kracht (rekening houdend met alle verschillende tuigages van de vloot). Als Hollanders kennen we natuurlijk ook het effect van neerslag op de temperatuur en ieders gemoedstoestand. Maar wist je dat neerslag ook een behoorlijk effect op de wind kan hebben? Ook heb je de gevoelstemperatuur. Een mooie correlatie met de wind en de luchttemperatuur kan je vinden in het diagram van de KNRM.

knrm

Naast wind, temperatuur en neerslag kijken wij als organisatie ook naar de hoogte en richting van de golven.

Gelukkig zijn we als moderne mens in staat om het weer in bepaalde mate te voorspellen. De hoeveelheid weersvoorspellingen zijn omvangrijk. De betrouwbaarheid en toepasbaarheid lopen sterk uiteen. Zo is buienradar hoofdzakelijk bedoeld voor buien en is windguru bedoeld voor surfers. Voorspellingen voor een week of langer zijn waarschijnlijker niet correct dan wel correct. In de voorbereiding voor de 28e editie van de Race of the Classics kijken wij natuurlijk ook naar het weer. Zeker nu het evenement tot minder dan een week genaderd is. Natuurlijk willen wij graag vertellen dat wij met zekerheid naar Engeland kunnen gaan. Maar voor nu zit er even niets anders op dan afwachten en heel hard duimen! Daarbij is Engeland een mooie doelstelling en niet noodzakelijk om een hele gave week te hebben.

Toch enorm nieuwsgierig wat de voorspellingen tot nu toe zijn? Hierbij een lijstje van leuke websites:

windguru, buienradar, windyty, knmi, passageweather.

Vergeet niet dat het weer pas één dag van te voren ‘goed’ te voorspellen valt en dan kan je als nog voor grote verrassingen komen te staan als je daadwerkelijk uitvaart. Dus niet getreurd als de windvoorspellingen nu nog niet ‘goed genoeg’ zijn! We wachten het rustig af, hoe moeilijk dat ook is.

Er zijn nog geen reacties

Voeg jouw reactie toe