Vooruitkijken naar de Rees met Hendrik de Roo en Huub Veeneman!

IMG_4506 (1)

Langst meelopende Schipper: Hendrik de Roo.
Boot: Gallant
Prijzen: 4 keer de Challenge Cup gewonnen.

Schipper Hendrik de Roo loopt tot nu toe van alle deelnemende schippers het langst mee met de Rees. Wat maakt voor hem nu de Rees zo leuk en waar moet je op letten als nieuw komende schipper?

Wat was uw meest bijzondere ervaring van de Rees?

Eigenlijk kan ik geen bepaald moment noemen. Elke Rees is weer een bijzondere ervaring. Natuurlijk het varen met enthousiaste jongeren maakt het ieder jaar weer een bijzonder evenement. Het doet mij altijd goed om elk jaar weer die blije gezichten te zien!

Wat maakt het zo leuk om elk jaar weer mee te doen?

Ik vaar graag met jongeren en zoals ik net al aangaf, het enthousiasme van de deelnemers maakt dat het ieder jaar weer een zeer leuk event is om aan mee te doen. Dit jaar vaart team Delft met ons mee, hopelijk vinden zij het ook weer een fantastische week!

Bent u al helemaal klaar voor de Rees?
Er moeten nog een paar laatste dingen gebeuren, maar in principe wel. Als we van Amsterdam naar Rotterdam varen gaan we nog even de voorzeilen aanslaan zodat alles is uitgeprobeerd.

Heeft u nog een advies voor de nieuw komende schipper?
Keep calm! Vooral rustig blijven tijdens de wedstrijden. Soms denken mensen dat ze wedstrijden varen met kleine jachtjes, maar dat is niet het geval. Kijk dus goed uit tijdens de wedstrijden en voor iedereen vaar op een veilige afstand van elkaar!

Wat zou u graag nog willen veranderen aan de Rees?
Nou, een sprint rak varen met ons schip is vrij vervelend. We hebben een zware tuigage en daardoor duurt gijpen bijvoorbeeld erg lang. Als het aan mij ligt zou ik in de toekomst liever geen sprint rak meer willen varen.

En gaan we naar Engeland?
Daar kan ik niks over zeggen. Ik stuur altijd schietgebiedjes naar boven, maar de laatste jaren zijn die nog weinig beantwoord!
Oftewel, hopelijk gaan we dit jaar naar Engeland!

Nieuw komende Schipper: Huub Veeneman
Boot: Fantastiko
Prijzen: Hopelijk dit jaar!

Schipper Huub Veeneman werkte als woordvoerder voor de politie en ProRail, maar zegde zijn baan op toen hij de Fantastiko tegenkwam. ‘Ik kwam alleen een schoorsteen kopen voor een andere boot en ging weg met het schip de Fantastiko’! Na de zeevaartschool te hebben afgerond en al verschillende tochten te hebben gevaren gaat hij dit jaar voor het eerst meedoen aan de Race of the Classics.
Hoe bereidt onze nieuw komende schipper zich voor op de Rees?

Wat heeft u allemaal gehoord over de Rees?

Dat het echt een waanzinnig evenement is! Op de zeevaart school in Enkhuizen waar ik heb gezeten, leeft de ROTC heel erg. Allemaal mensen willen graag meedoen! Het is leuk om te zien dat het evenement ook zo leeft onder al deze crew members.
Verder heb ik gehoord dat er vaak hele verschillende mensen meegaan. Echte zeilers of mensen die eigenlijk geen idee hebben van zeilen op zee. Vooral om de ervaring van het zeilen op zee mee te geven, lijkt mij erg leuk! Soms zit je ’s nachts midden op zee naar de volle maan te kijken en dan is er complete rust, geen whatsappjes of smsjes. Gewoon genieten van de natuur en van elkaar. Dat vind ik het meest bijzondere om aan andere mensen mee te geven en in dit geval de ROTC deelnemers!

Waarom wilde u graag meedoen aan de Rees?
Het evenement sluit goed aan bij ons schip. Ons schip is gebouwd door jongeren van de afdeling jeugdzorg, een project van de provincie Noord Holland.
‘Het is een compleet nieuw schip, in elkaar gezet door 250 jongeren’!
Juist omdat dit schip door jongeren is gemaakt, proberen wij ook altijd zoveel mogelijk jongeren te benaderen. Het werk van de jongeren die aan dit project hebben meegewerkt ‘zit al in dit schip’, en zo kunnen we dit doorgeven aan andere jongeren.

Wat zijn uw verwachtingen van de Rees?
Ik verwacht dat we een hechte groep met elkaar vormen, waarbij iedereen de gelegenheid krijgt om te doen wat ze willen op het schip. Natuurlijk wil ik de deelnemers ook laten kennismaken met het zeilen en de andere bijzondere ervaringen van het zeilen op zee.

Heeft u al contact gehad met het team?
Ja, ik heb al even kennis gemaakt met de groep die op mijn schip zit. Het is een ontzettend enthousiaste groep en we hebben ook al een stukje met elkaar gevaren. Ik wilde dat ze zich zo snel mogelijk thuis gingen voelen op het schip. We hebben dus lekker een dagje gevaren, geborreld en gegeten op het schip!

Bent u al helemaal klaar voor de Rees?
We zijn helemaal gekeurd dus in principe is het schip klaar. Wel moet er nog een motortest gebeuren, een uur lang draait de motor dan op volle toeren, ‘wat een klere herrie geeft’, maar dan zijn we wel op alle verschillende situaties voorbereid!

En gaan we naar Engeland?
Als het aan ons ligt wel, maar er zijn natuurlijk schepen die niet met alle windrichtingen goed kunnen varen. Het belangrijkste is dan ook dat we met zijn allen optrekken en ook met zijn allen naar Engeland gaan. Het is toch fantastisch dat we straks met al deze honderden mensen op zee zitten, ‘net alsof je in een middeleeuwse film à Pirates of the Carribean bent gestapt’!
Het wordt sowieso een fantastische tocht en ervaring!

Er zijn nog geen reacties

Voeg jouw reactie toe