Geschiedenis van de Race of the Classics

website3

De Race of the Classics is sinds 1989 een belangrijk evenement voor studenten en de klassieke zeilvaart. Studenten uit heel Nederland vormen teams en nemen deel aan een echte zeilrace op de Noordzee. Sinds enkele jaren vertrekt de vloot vanuit de Veerhaven te Rotterdam. In een week worden een haven in België en een haven in Engeland aangedaan. Uiteindelijk komt de vloot aan in Amsterdam waar het evenement wordt afgesloten met een spetterend eindfeest, de Port Side Party.

De teams zijn verbonden aan een hogeschool of universiteit en zetten zich in om de week in april tot een groot succes te maken. Dat zij het zeilen op een klassiek zeilschip niet volledig onder de knie hebben is geen belemmering. Onder leiding van de schippers ervaren de bemanningsleden, in dit geval de studenten, hoe het er op een zeilschip op de Noordzee aan toe gaat. Om de ROTC te verwezenlijken wordt er door twaalf enthousiaste studenten, met affiniteit voor organiseren, zeilen en veel gezelligheid, een jaar lang hard gewerkt. Daardoor is het evenement inmiddels uitgegroeid tot de grootste zeilrace voor non-professionals op klassieke zeilschepen.

Historie

In 1989 bedachten twee studenten van de Amsterdamse Academie achter de bar van hun studentenhuis de Race of the Classics. Na een paar maanden organiseren en plannen was “De Rees” een feit. Het idee voor een zeilrace mondde uit in een “kleine” zeiltocht van Amsterdam naar Ramsgate en weer terug. Inmiddels is deze “kleine” zeiltocht uitgegroeid tot een professioneel georganiseerd evenement wat wij nu allemaal kennen als de “Race of the Classics”.

Luc van Laarhoven, nu woonachtig in Luxemburg, is een van de oprichters. Nog steeds volgt hij het evenement jaarlijks. “Ik hoop dat het evenement wel blijft zoals het bedoeld is; voor en door studenten en zonder winstoogmerk”, aldus Luc van Laarhoven.

Klassieke zeilvaart

Al 30 jaar zeilt de Race of the Classics met Nederlandse klassieke zeilschepen. De Gallant, de Tecla, de Twister en de Tolkien zijn slechts een paar schepen die al jaren met trots meedoen aan ‘De Rees’. In totaal varen jaarlijks ongeveer twintig schepen mee, variërend van 30 tot 60 meter. Hieronder zijn onder andere loggers, kotters, barkentijnen, tweemasters, driemasters, klippers en schoeners. De schepen zijn nog traditioneel getuigd, wat betekent dat het varen nog erg arbeidsintensief is en de nodige kennis van zeilen vraagt.

Dat dit varend erfgoed het elk jaar tegen elkaar opneemt op de Noordzee, in een wedstrijd voor en door studenten, levert altijd weer een uniek schouwspel op. Het zeilen op een klassiek zeilschip gecombineerd met de spanning van een overtocht naar Engeland, is op zichzelf al een enorme ervaring. Voeg daar het competitie-element aan toe en je hebt de Race of the Classics. In het negentiende jaar van de ROTC ontstond het idee om een klassiek schepenfonds op te richten. Hiermee wil de ROTC laten zien hoe belangrijk het is dat de Nederlandse klassieke vloot behouden en goed onderhouden blijft. Schippers en eigenaren kunnen zelf aangeven of zij op zoek zijn naar een sponsor voor bijvoorbeeld een restauratie. Het is de taak van het klassieke schepenfonds om geschikte sponsoren te vinden.

Er zijn nog geen reacties

Voeg jouw reactie toe